STÅLSilvia Avallone har skrevet en roman langt utenfor noe jeg har lest før. Stål er en roman om to jenter, tretten, snart fjorten, boende i en trang industriby i Toscana. På mange måter fanger den en oppvekst på skyggesiden av det vi kjenner her i Norge. Samtidig som vi ser et Italia langt utenfor de glansbildene vi ser i turistbrosjyrer og på film. Det er et viktig bilde vi møter i den lille byen i Toscana, med klasseforskjeller og familieproblemer, katter født under den massive stålfabrikken uten ører eller bein og valsebiler som frakter stål fra den ene siden til den andre, dag inn og dag ut, i lyset fra Afo 4's rødglødende stål. I bakgårdene selges det heroin og dop side om side med de små barna som leker med Barbie og vannpistol. Det er i disse blokkene Francesca og Anna vokser opp, og lengter til øya Alba på den andre siden av vannet.

Romanen åpner med en scene som vekket uro i hele meg. Gjennom en fars kikkert ser vi den unge Francesca, som nylig oppdaget den seksuelle kraften den unge kvinnekroppen har, og hvordan den påvirker guttene og mennene rundt dem. Det er et bilde gjennomsyret av sjalu fra farens side, en kvalmende eiesyke over sin egen datter. Anna på sin side bor hjemme med mamma, småkriminelle pappa og storebror, som droppa ut av videregående for å jobbe på stålfabrikken i byen og feste hver helg. 

Francesca og Anna er bestevenninner. Der har de vært siden de var to. De er de peneste jentene i Piombino, og de er på kanten mellom barndommens gleder og det nye livet som venter dem den dagen de fyller fjorten. Stål er fylt av voldsom livsglede, men også en forferdelig trang til å komme seg bort.

Dette var en kjempegod bok. Da jeg fikk den i posten var jeg usikker på om jeg kom til å like den eller ikke. Jeg tok den med meg på hyttetur og tenkte at nå kan jeg endelig få lest den etter flere måneder med støvsamling i hylla. Jeg anbefaler den til alle!

Første kapittel av boka, på norsk, ligger ute på issuu.com, og kan leses her.

Én kommentar

naksecret

02.09.2014 kl.18:20

så fin blogg du har.

Skriv en ny kommentar

bokbudeiene

bokbudeiene

21, Oslo

Caroline og Andrea er ikke tøffe nok til å dra på ekte eventyr, så de leser om dem istedenfor. Kontakt: bokbudeiene@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits