Å finne leselysten

Hola!

De siste ukene har vært utrolig hektiske, mye planlegging, turer i inn og utland og mye som skal fikses. Når livet er hektisk og du knapt har tid til å ta en pust i bakken, kan det være vanskelig å finne lesegleden. Når man ellers ville ligget på senga og lest litt så sovner man bare med en gang hodet treffer puten. Når man ellers ville lest på transport klarer man ikke konsentrere seg lenge nok til å lese mer enn en setning før man skal av. Eller når man endelig klarer å finne tid til å lese, så finner man ikke tid til å blogge om det man har lest.

Sist helg begynte jeg å finne tilbake leselysten. Da tok jeg og faren min oss en tur til hytta vår på sørlandet, uten TV og uten nett. Men selv uten særlig forstyrrelser slet jeg med å kose meg skikkelig med boken.Her er den originale lesestillingen min om jeg ikke er på trikken. Vanligvis har jeg to puter da. Kanskje det er der hemmeligheten ligger.Tenkte at siden jeg manglet en pute så kanskje jeg like så godt bare skulle snu meg. Funket ikke særlig det heller. Blir så sliten i beina av å ligge på magen.Prøvde istedenfor bare å sette meg opp. Funket ikke noe greit det heller, jeg har så dårlig holdning. Legg forresten merke til hvordan sokkene mine forsvinner sporadisk gjennom dette innlegget.Kanskje jeg rett og slett skulle prøve meg på litt artigere lesestillinger, for å gjøre leseopplevelsen litt morsommere?

Kanskje man leser best på mobil/nettbrett/iPad? Nå eier ikke jeg smarttelefon, iPad eller lesebrett så jeg måtte illustrere med min gode gamle Sony Ericsson.

Eller kanskje jeg bare trenger med blod til hodet.

 

Jeg kan egentlig røpe at ingen av de stillingene var særlig komfortable. Men jeg satte noen gensere på toppen av hodeputa mi og begynte å lese da. Men jeg kan egentlig ærlig si at mesteparten av lesingen ble gjort på bilturen på vei hjem til Oslo (jeg kan også meddele at jeg leste ut boken og det kommer blogginnlegg om den snart). Noen ganger er det bare å legge boken på hylla (heh, bokhylla) og ta seg tid til alt annet som opptar hverdagen din. Andre ganger kan det være greit å innse at dog du kanskje er stresset og har mye å gjøre, så er det ikke mye du får gjort i visse situasjoner. På bilturen hjem tenkte jeg på alt det jeg måtte fikse når jeg kom hjem, og hvordan jeg knapt hadde tid til å legge fra meg sakene mine før jeg måtte ut igjen. Men fem timer med slik tankegang kommer du ikke langt med. Når du er fanget i en bil i såpass mange timer så er det ikke annet å gjøre enn å bare legge alt fra seg og slappe av med en bok.

Siden jeg kom hjem fra sørlandet har jeg vært mye frem og tilbake til byen. Da er også boken med. Det tar bare 15-20 minutter fra huset mitt og ned til sentrum, men om man klarer å holde fokuset kan man få lest ganske mange sider på den tiden. Jeg tror kanskje det beste tipset jeg kan gi for å finne tilbake leselysten er å bare godta at den ikke alltid kommer til å være der. Å godta at noen ganger føler man seg ikke inspirert til å lese, og det er helt greit. Noen ganger er det også greit å bare gi opp på den boken man først prøvde seg på, og heller komme tilbake til den senere. Om jeg først leser en god bok blir jeg ofte mye mer inspirert til å lese andre. Litt dominoeffekt.

Om du leser best på sengen så kanskje du vil tenne et lys, høre på litt rolig musikk (anbefaler Ludovico Einaudi, spesielt albumet Una Mattina, jeg har sovnet til det albumet hver kveld i over tre år) og kanskje ta på deg en ekstra myk pysj og en ekstra stor genser. Kanskje du skal slå på stortromma og lage litt kakao i samme slengen. Sesongen er jo her.

Om du leser best på trikken (slik jeg gjør), kanskje du skal ta med bøker med mindre kapitler, slik at du ikke føler det stresset når du leser fordi du mååå bli ferdig med kapittelet før holdeplassen din.

Om du ikke har noen preferanse, men har lyst til å bli litt gladere i å lese, se litt på hva du har lest tidligere. Hva var det du likte, og hva var det du ikke likte? Om du sliter med leseglede så hold deg kanskje unna de bøkene du syns var vanskelig en periode. Det er heller ingen skam å lese barnebøker, bare for å ha noe å lese. Det er ingen skam å gi opp på en bok, noen av favorittbøkene mine er bøker jeg først måtte gi opp på og komme tilbake tid flere år senere. Men det gjorde susen, jeg klarte å sette pris på dem på en måte jeg ikke klarte på det tidspunktet i livet mitt. Ikke les for å skryte om hva du har lest og hvor mye du har lest, les for å kose deg. Les for å forsvinne inn i en annen verden i noen minutter(/timer). Les fordi du har lyst, og fordi det gjør det godt. Uansett om det er skjønnlitteratur eller sakprosa, om det er langt eller kort, og uansett målgruppe. Du kommer ikke alltid til å være gira på å lese, og det er helt OK. Bøkene forsvinner ikke med det første.

Ta den tiden du trenger, og kos deg!

Én kommentar

Vibeke

20.09.2013 kl.00:34

Festlig innlegg, kjenner meg definitivt igjen i dine beskrivelser og utfordringer. Jeg kan ta mange og lange trikketurer uten at jeg engang kommer på å ta fram boka som alltid er med i veska :)

Skriv en ny kommentar

bokbudeiene

bokbudeiene

20, Oslo

Caroline og Andrea er ikke tøffe nok til å dra på ekte eventyr, så de leser om dem istedenfor. Kontakt: bokbudeiene@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits