Bøker lest, bøker glemt

Heihei! Nå har det ikke skjedd mye her de siste ukene, så vi får vel prøve å få orden i sakene. Vi har nå kommet en måned inn i det nye året, og jeg har rukket å lese ut tre bøker. Vi får se om jeg klarer å holde det samme tempoet resten av året.

Jeg begynte 2013 med å lese The Hitchhiker's Guide To The Galaxy. Jeg har hørt så mye snakk om denne serien med bøker, men jeg har aldri lest noen av dem. Så denne jula bestemte jeg meg for å sette meg ned for å lese den første boka. Og jeg fant ut at det er en helt grei bok. Det er en god start på en serie som sikkert kan bli interessant.

Boka sentrerer seg rundt mennesket Arthur Dent. Den kjære planeten vår, den kjære jorda, skal ødelegges for å lage vei til en ny hovedvei gjennom galaksen. Menneskene på jorda aner fred og ingen fare, med unntak av en person. Ford Prefect. (Nå er han egentlig ikke et menneske da, han er et romvesen fra planeten Betelgeuse.) Han advarer Arthur om at jorda er i ferd med å ødelegges, og sier at de må komme seg unna. De haiker en tur med noen forbipasserende romvesener, og det er begynnelsen på et stort eventyr for Arthur Dent.
Etter The Hitchhiker's Guide To The Galaxy begynte jeg med en ny serie bøker, Percy Jackson & The Olympians. Den første boka er det nok mange som har hørt om, Percy Jackson og Lyntyven. I 2010 ble den filmatisert, med Logan Lerman i hovedrollen. Kanskje noen så den? Jeg husker jeg så den. Men jo, bok. Det er skrevet fem bøker om Percy Jackson, jeg har så langt lest de to første. Percy er ikke som alle andre barn, for hvem er vel det i litteraturens verden? Han er en halvgud; halvt gud, halvt menneske. Hans fulle navn er Perseus Jackson, oppkalt etter den greske guden Perseus. Han er sønnen til Poseidon, den greske sjøguden.

Percy har alltid vært et problembarn, helt siden han var liten. Han har ADHD, er dyslektisk og har aldri holdt ut et helt år på én skole. En dag han er på en museumstur med klassen sin ender han opp med å pulverisere mattelæreren sin. Han innser at noe ikke stemmer helt. Resten av semesteret går som vanlig, og han drar hjem for sommeren. Det viser seg at han ikke blir så mye hjemme den sommeren. For å gjøre en lang historie kort... Percy ender opp på en sommerleir for halvguder. Det viser seg at han er en sønn av Poseidon, det viser seg også at Zeus tror han har stjålet lynbolten hans. Han blir sendt ut på et vilt eventyr rundt om i de amerikanske statene, i selskap av Annabeth (datter av Athena) og Grover (en satyr). De må finne lynbolten og levere den tilbake før sankthans, klarer de ikke det vil en tredje verdenskrig bryte ut. De har ti dager på seg, og tiden går overraskende fort når monstre er involvert.

Den andre boka i serien er Percy Jackson & The Sea of Monsters. Det har gått et år siden Percy og vennene dro ut på jakt etter lyntyven, og det blir nok en sommer med eventyr. Denne gangen er de på jakt etter det gyldne skinn (The Golden Fleece) for å redde furutreet Thalia som har blitt forgifta. Camp Half-Blood er under angrep, og det gyldne skinnet er det eneste som kan redde leiren. Annabeth og Percy setter ut på et nytt eventyr, denne gangen må de redde Grover fra kyklopen Polyfemos. De har nå fått med seg en ny venn på eventyret sitt, Tyson, en ung kyklop Percy møtte på den nye skolen sin. Sammen setter de ut på jakt etter øya til Polyfemos, som ligger midt i Monsterhavet. Det blir ingen lett reise for tenåringene, og de møter på mange hindringer på veien, men de har tross alt de store gudene i ryggen hele veien.

Jeg har det overraskende moro når jeg leser disse bøkene. De er kanskje rettet mot et yngre publikum enn meg, men siden når har det noe å si hvem bøkene er skrevet for? Om man liker å lese om helter og monstre, det gode mot det onde og gresk mytologi er dette definitivt en serie å plukke opp. Bøkene er veldig lette å lese, og de er underholdende i tillegg. Jeg gleder meg nå til å få fatt i den tredje boka, for å se hva slags andre situasjoner Percy kan få seg selv i.

Jeg har også en liste over bøker jeg har begynt å lese denne måneden, som jeg også har lagt fra meg. På den listen finner vi The God Delusion av Richard Dawkins, det er en ikke-fiksjonell bok om Dawkins' syn på religion og Gud i dag. Den har fått mye kritikk, men også mye ros. Så langt har jeg lagt merke til at forfatteren er en veldig bastant ateist, og det er mye av det han sier jeg ikke er enig med. Jeg synes det er veldig oppfriskende å faktisk være klar over hva jeg er uenig med, og kunne si hvorfor jeg er uenig. Det er noe jeg aldri har vært flink til tidligere. Det er en tankevekkende bok, og det er ikke noe man finner hver dag.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

bokbudeiene

bokbudeiene

19, Oslo

Caroline og Andrea er ikke tøffe nok til å dra på ekte eventyr, så de leser om dem istedenfor. Kontakt: bokbudeiene@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits