Perfume - Patrick SüskindYo!

I dag skal jeg snakke om boken Perfume av Patrick Süskind (jeg lover jeg skal snakke om bøker på norsk snart. En vakker dag). Jeg fant ut i går at jeg og far har lest boken samtidig, og han hatet den intenst imens det endte opp med å bli en av mine favorittbøker.

Denne boken er ganske... spess. Den handler om Jean-Baptiste Grenouille som ikke har egen lukt, men som har den beste luktesansen i verden. Han kan lukte absolutt alt, både på godt og vondt. Da jeg først prøvde å lese boken for to år siden kom jeg meg bare 30 sider inn i boka før jeg ikke klarte mer, ettersom den bare var så fjern fra alt annet jeg hadde lest og jeg kom meg bare ikke inn i det. Men en kjedelig søndags morgen i London, alene i huset og ingen butikker å dra til (utenom Subway da, etter noen dager begynte de bare å lage bestillingen min med en gang jeg gikk inn døra) så dro jeg den frem og bestemte meg for å prøve på nytt. Og herregud, så glad jeg er for det!

Boken er sær, grov, grotesk og genial! Jeg tror aldri jeg har blitt så imponert av en ide og en bok som etter å ha lest denne. I motsetning til andre bøker hvor historien bare er så skrudd og sær at det blir genialt så er språket i denne boken så vakkert, og gir en ny dimensjon til det groteske. Den er ikke som andre bøker jeg har lest (som Invisible Monsters) hvor jeg sitter der og tenker "hvafaen hvafaen hvafaen ohshit hvafaen", den har en roligere tilnærming. Den skyndter seg ikke gjennom handlingen, men bruker tid på å bygge opp en karakter og å gå deg med på reisen Grenouille går gjennom.

Jeg anbefaler denne boken på det sterkeste, men ikke les den om du ikke er klar for den! Om du heller vil kose deg og ikke er ute etter en bok som går veldig inn i detalj på ting som kanskje for deg virker uviktig, så ville jeg gått for noe annet. Men om du er klar for en bok som kommer til å sitte med deg en god stund, som er lett å lese (språket er elegant, små kapitler og svært spennende) og som virkelig er smart og gjennomtenkt så er dette boken for deg! Den har et gotisk preg, med groteske linjer gjennom hele boken (helt fra fødselen til Grenouille, så bokstavelig talt hele boken) men som fortsatt fanger og underholder. Jeg har egentlig ikke stort mer å si om den annet enn at den var virkelig fantastisk og jeg er så glad for at jeg gikk tom for bøker i England og bestemte meg for å prøve meg på denne igjen for å ha noe å gjøre.

Gi den en sjanse, den gikk fra å være min største fiende til å bli en av mine favoritter. En moden, detaljert og tankevekkende fortelling som alle burde ha kjennskap til!

2 kommentarer

Marte P. S.

26.09.2012 kl.09:06

For ein fin blogg de har :-) Parfymen er ei av favorittbøkene mine. Eg har lese ho fleire gongar, og blir like fascinert kvar gong. Historia er veldig uvant, men Süskind får det til å funker utruleg bra.

bokbudeiene

10.10.2012 kl.20:30

Marte P. S.: Enig der! Historien er så utrolig unik og original, og med språket han bruker i tillegg så blir alt så utrolig imponerende! Definitivt en av mine favoritter :)

Skriv en ny kommentar

bokbudeiene

bokbudeiene

19, Oslo

Caroline og Andrea er ikke tøffe nok til å dra på ekte eventyr, så de leser om dem istedenfor. Kontakt: bokbudeiene@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits